Skip to content Skip to content

Pairi Daiza: metamorfose voor de komodovaranen

Willems Oct 23, 2023 9:57:16 AM
Natuurpracht ontmoet architectonische grandeur in een verhaal dat verder gaat dan een simpele dierenverblijfuitbreiding. Welkom bij Willems Veranda's, waar we je meenemen op een opwindende reis door het betoverende Pairi Daiza en de buitengewone uitbreiding van het verblijf van de majestueuze komodovaranen.
 
Ontdek hoe onze expertise in verandabouw en liefde voor de natuur samenkomen in dit meesterwerk van harmonie tussen mens en dier. Leun achterover en laat je betoveren door de magie van de natuur en het vakmanschap van Willems Veranda's.
 

Expertise voor veeleisende bewoners

In het Koninkrijk van Ganesha in Pairi Daiza liggen majestueuze rijstvelden die zachtjes golven in de wind, bananenbomen en exotische bloemen die ontluiken onder de streling van de zon, … En daar, vlak bij onder meer de Tijgertempel en het Bad van de Heilige Olifanten, vindt u sinds kort een gloednieuw onderkomen voor de komodovaranen.

Het team van Pairi Daiza wilde immers een nieuw verblijf realiseren voor hun komodovaranen. Om aan de heel specifieke noden van deze uitzonderlijke dieren te kunnen beantwoorden (de juiste hoeveelheid licht, warmte, vochtigheidsniveau, …) werd de expertise van het team van Willems tuinkamers en veranda’s ingeroepen. We zijn trots dat Pairi Daiza voor dit project voor Willems koos en dat we dit project tot een goed einde hebben gebracht. U kunt het resultaat én de bewoners zelf gaan bewonderen in het dierenpark!

Vakmanschap als kwaliteitsmerk-1

 

Een thuis voor Alpha, Bravo en Charlie

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld. Hij kan tot 3,5 meter lang zijn en meer dan 100 kg wegen. Deze soort werd pas bij het begin van de twintigste eeuw ontdekt. Zijn afschrikwekkende voorkomen, de lange gevorkte tong, krachtige klauwen en de tred van een prehistorisch reptiel hebben hem zijn bijnaam ‘draak’ opgeleverd ... al spuwt hij geen vuur! In Pairi Daiza wonen 3 komodovaranen: Alpha, Bravo en Charlie.

img_9900

 

De uitdaging

Tot voor kort woonden de 3 hagedissen in een terrarium in schip Mersus Emergo in Pairi Daiza. In het voorjaar van 2018 echter vonden de verzorgers dat het tijd was voor een groter verblijf. Op enkele dagen tijd bouwden we een heuse veranda voor Alpha, Bravo en Charlie. Dit was een stevige uitdaging:

  • De veranda bestaat uit twee compartimenten met een totale oppervlakte van 70 m² en biedt voldoende ruimte aan 3 meterslange komodovaranen

  • Uiterst kwalitatieve materialen en isolerend glas garanderen de veiligheid voor mens en dier. In een voorafgaande studie berekenden we de juiste oriëntatie, hoeveelheid daglichttoetreding, isolatie, vochtigheidsniveau, … om de perfecte leefomstandigheden te creëren voor de hagedissen

  • De montage van het verandaproject ter plaatse nam slechts 5 werkdagen in beslag, om de werking van Pairi Daiza zo weinig mogelijk te verstoren