Skip to content Skip to content

Alles wat je moet weten over een leefveranda

Een leefveranda is vandaag de dag een volwaardige woonuitbreiding, waar je het hele jaar door van kunt genieten. Toch komt er meer bij kijken bij het professioneel plaatsen van een leefveranda, dan een gewone veranda - annex aanbouw.

ruime leefveranda

Wat is een leefveranda?

In de eerste plaats is een leefveranda een woonveranda. Het is een goed geïsoleerde uitbreiding van je woning. Het grote verschil met een gewone veranda is dat een leefveranda naadloos aansluit bij uw bestaande woning. Het huis en de uitbreiding oogt visueel als één geheel.

De voordelen van een leefveranda:

Een leefveranda, of woonveranda heeft tal van voordelen. Het is in de eerste plaats een ontmoetingsplek. Door de open ruimte en de vele glaspartijen met zicht op de tuin, ervaar je een nieuwe manier van wonen.  Vele klanten genieten van dat ‘optimisme’ dat een leefveranda in hun leven heeft gebracht. Door meer natuurlijk licht te ervaren ontstaat er een positieve levenshouding. Ook een nieuwe open ruimte brengt net mensen bij elkaar. Denk maar aan feestjes met vrienden, een drink met collega’s of gezellig samen tafelen met de familie.

Het is een open ruimte die multifunctioneel kan worden benut.

Van een ontmoetingsplek onder vrienden, familie of gezin tot een fiscaal in te brengen ruimte voor een zelfstandige activiteit of vrij-beroep.

woonveranda

Het overvloedige natuurlijk licht doet de beleving verbeteren.

Iedereen houdt van licht en vooral niet opgesloten te zitten tussen vier muren. Een leefveranda zegt voor de nodige vrijheidsbeleving.

Goed geïsoleerde veranda’s of leefveranda’s zijn heel het jaar door te gebruiken.  

Isolatie van een kwaliteitsvolle leefveranda is van groot belang. Bespaar nooit op isolatie, omdat je het zo terug verdient. Denk maar aan de ware zomers, waar het net gewenst is om het directe zonlicht te weren, en de frisse winters waar een goede dubbele of triple beglazing de warmte vasthoudt. Indien gewenst is verwarmen ook mogelijk door het gebruik van zonnepanelen op het dak van de bestaande woning. Een win win situatie die je alleen maar geld bespaart!

De moderne of romantisch ogende leefveranda (afhankelijk van je type woning) geeft een meerwaarde aan je woning.

Mensen wonen vandaag de dag totaal verschillend dan pakweg 50 jaar geleden. Nu willen de mensen de ruimte ervaren en verbonden zijn met de omgeving. Elke veranda aanbouw of het nu een leefveranda, klassieke veranda of een tuinkamer is, is een meerwaarde voor je woning.

leefveranda zuidergericht

Welke materialen worden er gebruikt?

De meeste leefveranda’s zijn gemaakt van aluminium als geraamte-structuur. Aluminium wordt verkozen omdat het sterk, licht en onderhoudsvrij is. Bovendien zijn grote overbruggingen voor moderne constructies hierdoor mogelijk.

De naadloze verbinding met de bestaande woning wordt meestal gerealiseerd door draagbalken (beton of staal) die professioneel worden weggewerkt. Want laat nu net het slopen van een buitenmuur je toegangsticket zijn tot een heel nieuwe manier van leven zijn… in een leefveranda.

Welke beglazing voor een leefveranda?

Voor een leefveranda kies je het best voor gelaagd hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert drie tot vier keer beter dan standaard dubbel glas. Afhankelijk van de veranda en het type woning, kies je het best voor dubbel hoogrendementsglas met een maximale U-waarde van 1.1 of 1.0. Hoe lager de U-waarde, des te minder energie er verloren gaat via het glas. Met driedubbel glas kun je nog lagere U-waardes bereiken, maar dat is alleen zinvol als de profielen van de veranda ook perfect geïsoleerd zijn.

zelfstandige ruimte leefveranda

Een leefveranda is een kwaliteitsvolle manier van een woonuitbreiding. Zo een uitbreiding is voor het leven, kies daarom voor kwaliteit in materialen, isolatie en oriëntatie. Want voor elk type woonuitbreiding waar een bestaande buitenmuur voor moet worden aangepast is een bouwvergunning verplicht. Ga steeds doordacht aan de slag, met mensen met kennis van zaken. Alleen zo kan je van je woon- of leefveranda project een heerlijke meerwaarde creëren.