Skip to content Skip to content

Hoe financier ik mijn nieuwe woonuitbreiding of veranda?

Om lange zomeravonden in te spenderen, je leefruimte uit te breiden of ook in de winter een buitengevoel te creëren: een woonuitbreiding of veranda van Willems kan je woning een echte upgrade geven. Droom je er al langer van om een veranda te plaatsen, maar houdt jouw budget je tegen? Dat hoeft zeker niet met de verschillende financieringsopties.

Je wilt graag een Willems veranda, tuinkamer, woonuitbreiding, … aanbouwen, maar je portemonnee laat het niet toe of je hebt geen zin om je spaarboekje aan te spreken? Dat hoeft geen probleem te zijn! Een veranda is namelijk een slimme investering die niet enkel de waarde van je woning verhoogt, maar ook meer leefruimte creëert, isolerend werkt en het buitenleven in huis haalt. Om volop te kunnen genieten van de voordelen, zonder je zorgen te maken over je budget, zijn er verschillende opties om je nieuwe veranda te financieren.


Renovatie-lening
Zoals de naam al doet vermoeden, dient een renovatie-lening specifiek voor het financieren van je verbouwingsprojecten, zoals het plaatsen van een veranda. Voor deze lening moet je bij de bank aankloppen met offertes of facturen die de kostprijs van jouw veranda aantonen. Op basis daarvan leen je dan het bedrag dat je nodig hebt. Het geleende bedrag zal je moeten terugbetalen aan de kredietgever, die het zal verhogen met rente.

De rentevoet van een renovatie-krediet ligt over het algemeen gelukkig vrij laag, maar er zijn toch grote verschillen tussen de banken. Het is daarom aangeraden een lening simulatie te doen om de verschillende aanbiedingen te vergelijken en zo te besparen op je renovatie-lening.

Meenemen in je hypothecaire lening
Ben je van plan om een woning te kopen of bouwen? Dan is de kans groot dat je een hypothecaire lening afsluit om jouw woonproject te helpen financieren. Deze lening sluit je af bij de bank, waarna je dan voor verschillende jaren maandelijks een deel van het kapitaal zal terugbetalen. Uiteraard betaal je ook rente op het leenbedrag.

Dit type krediet dient eigenlijk om onroerend goed te financieren. Onroerend goed is in theorie de grond en alles wat erop vast staat en niet kan worden verplaatst, zoals een huis of appartement. Maar ook alles wat deel uitmaakt van je huis en ermee verbonden is, wordt als onroerend goed gezien en kan je dus meenemen in je hypothecaire lening. Meubels of een tuinhuis? Neen. Maar de keuken en jouw droomveranda? Die wel! Bij jouw aanvraag leen je dan gewoon ietsje meer voor jouw woonuitbreiding / veranda.

Wat moet je nog weten over een hypothecair krediet? Dat de bank een garantie vraagt voor het geval je jouw lening niet zou afbetalen. In de meeste gevallen zal de kredietgever een hypotheek op je woning nemen. Het is dus belangrijk dat je jouw lening correct aflost.
Wederopname van je hypothecaire lening
Kocht je enkele jaren geleden al een huis met een hypothecaire lening? Dan kan je daarvan een wederopname doen om je veranda of andere verbouwing te financieren. Stel, je hebt een woonuitbreiding of veranda van € 40.000 op het oog. Enkele jaren geleden heb je een woonkrediet van € 300.000 afgesloten en daar heb je nu al € 80.000 van afbetaald. Dan kan je aan de bank vragen om het bedrag dat je nodig hebt voor jouw veranda terug te lenen.

Het voordeel van deze financieringsoptie is dat je zelf het leenbedrag en de looptijd kan kiezen. Een hypotheek blijft in België trouwens 30 jaar geldig, ongeacht de looptijd van je lening, waardoor je zelfs nog een wederopname kan doen als je lening al is afbetaald. Een ander pluspunt is dat je geen notariskosten meer moet betalen, al kan de bank je wel dossierkosten van maximaal € 500 aanrekenen. Ten slotte leen je het bedrag ook terug aan de huidige rentetarieven. Dat kan voordeliger zijn, afhankelijk van wanneer je destijds jouw hypothecair krediet hebt afgesloten. De rentetarieven zitten momenteel immers opnieuw in de lift.

Je Willems - droom opgeven omdat je blijft denken aan jouw budget? Dat is met één van deze financieringsopties dus niet nodig!