Skip to content

De voordelen van een woonuitbreiding

Willems Jun 14, 2022 12:22:07 PM

De voordelen van een woonuitbreiding voor privé, vrije beroepen en zelfstandige activiteiten.

De voordelen

        -        dicht bij huis

        -        meerwaarde

        -        Btw %

Conclusie

 

_DSC0211-1De voordelen

De voordelen om voor een woonuitbreiding te kiezen zijn groot. Naast het gemak, de meerwaarde en het comfort is er ook nog steeds het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing. Er zijn dus genoeg redenen om nu verstandig te investeren en te kiezen voor een woonuitbreiding van Willems veranda’s. Let op, niet alle voordelen zijn dezelfde voor zowel privé – als voor professioneel gebruik.

_DSC9853

 

Dicht bij huis

Voor privé, vrije beroepen of kleine zelfstandige activiteiten is zo een woonuitbreiding voor professionele doeleinden een groot gemak. Je woont en werkt op eenzelfde plek. Geen druk verkeer, geen extra aankoop van bouwgronden of gebouwen. Met een weldoordachte woonuitbreiding kan men een tekort aan ruimte snel en efficiënt oplossen.

Ook voor privégebruik zijn er veel mooie voordelen te bespeuren.

 

Meerwaarde woning

Vooreerst levert een slim aangepakte woonuitbreiding veel geld op. Het verhoogt de waarde van je woning aanzienlijk. Met de steeds complexer wordende bouwvoorschriften in België is het niet onverstandig om nu al na te denken aan extra comfort of leefruimte voor later. Ook het verlaagd btw-tarief van 6% is een grote opsteker, voor wie nu beslist.

_DSC9742-1

 

Btw-verlaging naar 6%

Algemeen:

Voor particulieren is dit nog steeds goed nieuws. Dit zal hun nog steeds een serieuze besparing opleveren zolang de verlaging naar 6% btw van toepassing blijft.

 

6% verlaging btw:

Algemeen kun je stellen wanneer dat er voor een woonuitbreiding voor privédoeleinden wordt gekozen deze verbouwing, mits de woning ouder is dan 10 jaar, nog steeds onderhevig is aan een btw-verlaging naar 6 %. Dit kan alleen maar wanneer alles 100% voor privédoeleinden wordt gerealiseerd.

 

De 21% btw:

Voor beroepsmatige panden blijft de 21% btw gehandhaafd, maar dit wordt uiteindelijk terug gerecupereerd bij aangifte. Dit gaat uitsluitend over beroepsmatige panden waar geen woning bij is voorzien.

Hoe zit het nu met gebouwen voor gemengd gebruik?

Het gebeurt vaak dat een uitoefenaar van een vrij-beroep zijn of haar activiteit uitoefent in de eigen woning. Een verbouwing van een dergelijk gebouw kan dan betrekking hebben op het privé-gedeelte, het beroepsgedeelte of gewoon op beiden samen.

Als u uw gemengd gebruikt gebouw verbouwt, dan gelden volgens de belastingadministratie de volgende regels:

Wordt het gebouw voor privédoeleinden gebruikt en slechts bijkomstig voor een bedrijfsactiviteit, en voor zover de werkzaamheden worden uitgevoerd aan het geheel van het gebouw, dan mag het verlaagd tarief van 6% eenvormig worden toegepast op het geheel van de werken.

Hebben de werken uitsluitend betrekking op beroepslokalen (bv. de geneesheer die uitsluitend de wachtkamer van zijn praktijk laat opfrissen), dan is de belasting verschuldigd tegen het tarief van 21%, aangezien de werken geen betrekking hebben op de woning in de ‘strikte betekenis’ van het woord.

 

Conclusie

Een woonuitbreiding is voor beide toepassingen een verstandige keuze. En in beide gevallen levert het een enorme meerwaarde op, zowel in beleving als financieel. Dus denk je aan uitbreiden en wil je ook financieel uw voordeel doen, wacht dan niet te lang en geniet van je 6% verlaagd btw-tarief. Waarom niet investeren in geluk?