Vormt er zich condens in je veranda of tuinkamer? Dan heb je wellicht te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Slechte ventilatie of onvoldoende isolatie zijn vaak de boosdoener. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van condens in de veranda en gaan we na hoe je die condensvorming kan vermijden.
Wat is condensatie en waarom komt het voor in een veranda?
Condensvorming ontstaat door een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Een slecht geventileerde badkamer is hiervan het schoolvoorbeeld. Van spiegels over tegels tot ramen, alles dampt aan door de speling van warme lucht tegen de koude oppervlaktes.
Wanneer een veranda niet goed is geïsoleerd of niet voldoende wordt verlucht, gebeurt hetzelfde. Bij een te hoge luchtvochtigheid hecht het vocht zich aan de koude oppervlaktes, zoals de ramen, en ontstaat er condens in de veranda of tuinkamer. Die condens kan leiden tot schimmelvorming en een ongezond binnenklimaat.
Hoe herken je condensatie in je veranda?
Bij een slechte isolatie of ventilatie, kan condens in de veranda voorkomen op:
- ramen: het glas van de veranda werkt als een soort magneet voor waterdruppels
- aluminium profielen: aluminium is vochtbestendig, maar bij langdurige condensophoping kan schimmel ontstaan.
Oorzaken van condens in veranda's
In hedendaagse bouwprojecten zijn ventilatie en isolatie niet weg te denken. Ze zijn allebei essentieel voor je leefcomfort, maar een goed evenwicht is cruciaal. Zoniet wordt de luchtvochtigheid te hoog en ontstaat condens.
- Onvoldoende isolatie: zowel de ramen als aluminium profielen moeten geïsoleerd zijn. Wanneer je drievoudig gelaagd glas combineert met niet-geïsoleerde profielen, zal de condens zich op het aluminium manifesteren. De profielen werken dan als een slecht functionerende koudebrug.
- Gebrek aan ventilatie: wanneer een veranda niet voldoende wordt verlucht, kan schimmel ontstaan door de hoge luchtvochtigheid. Er zijn verschillende mogelijkheden om ventilatie te integreren in muren, plafond of de verandaconstructie zelf.
- Temperatuurverschil: wanneer het buiten kouder wordt, treedt condens vaker op in veranda’s met gebrekkige isolatie of ventilatie. De buitenconstructie van de veranda koelt af terwijl de binnenlucht doorgaans warmer is.
Hoe vermijd je condensvorming in je veranda?
Je kan condens in de veranda proberen in te perken door voldoende te verluchten. Daarnaast zijn er ingrepen mogelijk om alsnog ventilatie of isolatie aan te brengen.
Voorkomen is hier absoluut beter dan genezen. Daarom hebben we bij Willems al vanaf de ontwerpfase aandacht voor isolatie en ventilatie. We werken steeds met geïsoleerde ramen en aluminium profielen. Verluchting kunnen we subtiel integreren in de stijl van de constructie. Zelfs een automatisch systeem dat de luchtvochtigheid en de temperatuur regelt, is mogelijk!
Genieten van een veranda zonder condens
We zetten meer dan 40 jaar ervaring in om een veranda te bouwen die aan alle hedendaagse normen voldoet. Je mag dus rekenen op een veranda zonder condens en mét een gezond binnenklimaat!
Interesse in een veranda van Willems? Wij laten niets aan het toeval over! Vraag vrijblijvend een offerte aan