Skip to content Skip to content

Het verschil tussen een aanbouw en uitbouw

Denk je aan een uitbreiding van woning, dan denk je of aan een extra ruimte of het vergroten van een bepaalde ruimte. Dit verschil in aanpak noemen we in het vakjargon een ‘aanbouw’ of een ‘veranda’.  Beide hebben zo hun verschillen.

 

DE EXTRA RUIMTE (OP HET BOUWPLAN)

Het grootste verschil tussen een aanbouw woning en een veranda is de al dan niet aparte ruimte. Een aanbouw zorgt voor de uitbreiding van een bestaande leefruimte (leefveranda) terwijl een veranda een geheel nieuw apart deel vormt.  Wat je ook kiest, beide realiseren een positieve meerwaarde voor je woning. Algemeen kan je stellen: een veranda is altijd een aanbouw maar een uitbouw aan een huis is niet altijd een veranda.

een aanbouw

HET GEBRUIK VAN GLAS

Een tweede groot verschil is het gebruik van veel glas. Een veranda is gekenmerkt door grote raampartijen die kunnen bestaan uit vaste en verschuivende onderdelen en een glazen dak. Een aanbouw kan ook grote ramen bevatten, maar deze wordt doorgaans qua structuur verbonden met bestaande muren die al dan niet worden opengebroken om meer licht binnen te brengen. Een aanbouw heeft niet per definitie een glazen dak.

Een aanbouw is doorgaans ook een multifunctionele ruimte. Dit kan een open ruimte zijn waarin keuken, eethoek of hobbyplek in elkaar overvloeien.

extra ruimte

Het positieve van het gebruik van grote raampartijen is de directe link tussen de buitenomgeving en de nieuwe ruimte. Hoe meer natuurlijk lichtinval een ruimte heeft, hoe aangenamer deze aanvoelt om in te vertoeven.

 

MATERIALEN

Een uitbouw wordt meestal met klassieke bouwmaterialen gemaakt. Bij een veranda is dit helemaal anders. De aluminium profielen en stalen draagconstructies maken dat veranda’s grote ruimtes kunnen overspannen en toch een maximale natuurlijk lichtinval garanderen.

stijlvolle veranda

DE WERKEN EN KOSTPRIJS

Een belangrijk punt van verschil is de prijs per vierkante meter. Wanneer je voor een aanbouw kiest, moet je met veel meer rekening gaan houden dan alleen maar een ruimte vergroten. Zo zullen bijkomende bouwkosten de prijs bij een aanbouw al snel de hoogte injagen. Dit komt door het uitbreken van bestaande vloeren, muren, funderingen, draagstructuur, dakstructuur en het naadloos aansluiten van de bestaande ruimte op de nieuwe ruimte.

aanbouw klassiek

Bij een veranda is dit niet het geval. Door een extra ruimte te creëren, met een eigen draag- en dakstructuur worden de kosten aanzienlijk lager per vierkante meter dan bij een klassieke aanbouw.

Naast de prijs is er ook nog een groot verschil in de uit te voeren werken. Een aanbouw is intensief verbouwen, terwijl het plaatsen van een veranda relatief snel kan gebeuren. Algemeen gesteld kan je de vergelijking maken dat bij een veranda de werken enkele weken duren, terwijl een aanbouw gemakkelijk kunnen oplopen tot enkele maanden.

bouwvoorschriften veranda

BOUWVOORSCHRIFTEN

Een belangrijk, niet te verwaarlozen verschil zijn de bouwtechnische voorschriften. Bij een veranda spreken ze over een extra ruimte, die zich aan andere en minder complexe regelgeving moeten voldoen, dan bij een aanbouw. Bij een aanbouw is een steeds een architect en een nieuwe bouwaanvraag nodig. Terwijl dit niet steeds het geval is bij een veranda.