Skip to content Skip to content

Creëer je eigen buitenoase met een paviljoen

paviljoen

Een paviljoen is meer dan een prieel alleen. Een paviljoen is een stijlvolle vrijstaande maar gesloten constructie. Een open ruimte, met een overkapping is dan weer een prieel.

Oorspronkelijk duidt de term paviljoen op een bouwwerk voor ontspanning of vermaak, maar de term is in het Nederlands uitgebreid naar uiteenlopende ruimtes die gekenmerkt worden door een eigenheid in vorm, functie en gebruik.

Paviljoen

Een paviljoen, het woord klinkt al chique kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Meestal dient het als een oord van rust of als een kunstminnend atelier, expositieruimte en zoveel meer!

 

EEN PAVILJOEN ALS BIJGEBOUW

Een paviljoen is een absolute meerwaardegever aan je huis en tuin. Je creëert extra leefruimte, een nieuw plekje om met je gezin te genieten. Belangrijk is natuurlijk dat het paviljoen dezelfde sfeer uitademt als de rest van uw woning en tuin. Bent u fan van een moderne stijl en woont u in een moderne woning? Dan is een hedendaagse paviljoen met een strakke vormgeving en minimalistische afwerking dé te kiezen richting. Vierkante vormen, stijlvolle combinaties, strakke lijnen. Dat is wat zo’n paviljoen volledig typeert.

moderne paviljoen

Ook de romantische stijl is heel populair in Vlaanderen. Deze paviljoenen blenden makkelijker met de omgeving van de tuin en zijn minder opvallend als de moderne of hedendaagse uitvoeringen. Ook het type woning heeft een belangrijke invloed op de gewenste stijl van het paviljoen.

Een paviljoen in de tuin kan ook gebruikt worden als een bijkomende wooneenheid met alles erop en eraan. Daardoor kan het perfect gebruikt worden als een soort vakantiewoning in eigen tuin. Zo een plek in de eigen tuin zorgt voor een ideaal toevluchtsoord, wanneer het binnenshuis te druk wordt. Ook kan het worden ingevuld als man cave, wellness, sauna en nog veel meer.

romantische paviljoen

Maar al deze wensen zijn natuurlijk onderworpen aan restricties.

Wettelijke regelgeving voor België

Vrijstelling van vergunningsplicht

De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:

 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.

 • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is hiervoor altijd een vergunning en de medewerking van een architect verplicht. Dit geldt ook voor als woning gebruikte containers, mini-huisjes en andere constructies.

 • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:

 • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)

 • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden

 • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven

 • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen

 • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

 • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

bouwvoorschriften

Medewerking architect verplicht?

Als een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is in principe ook altijd de medewerking van een architect verplicht.

Voor een aantal ingrepen geldt een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect. Voorwaarde is wel dat deze ingrepen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen.

Het gaat ondermeer om het plaatsen van:

 • een duiventil, een volière of een hok voor dieren, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m, met bijbehorende afrastering

 • een tuinhuisje, een bergplaats, een garage of een carport, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m

 • een serre, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m

 • Je mag de totale vergunningsvrije oppervlakte voor bijgebouwen van 40 m² niet overstijgen.

 

Ook in België geldt dat het verstandig is om de lokale gemeentelijke voorschriften te raadplegen. Deze kunnen afwijken van de standaard.

Doorgaans is het bekomen van een vergunning bij je gemeente geen onmogelijke opdracht. Door onze jarenlange ervaring kunnen we je hierbij gemakkelijk ondersteunen in de aanvraag. Maar eer het zover is, is kiezen en inspiratie opdoen de boodschap. Kom gerust langs in één van onze vele toonzalen om al onze constructies van dichtbij te zien en te onderwerpen aan je persoonlijke voorkeuren en smaak.