Skip to content Skip to content

De verschillende types van daken

type daken veranda

Het dak van je veranda of uitbreiding speelt een cruciale rol in zowel de esthetiek als de functionaliteit van de ruimte. Bij Willems Veranda's begrijpen we dat de keuze voor het juiste type dak een essentiële stap is bij het creëren van de perfecte buitenruimte. In deze blog verkennen we de diverse typen daken - van schuin tot plat en puntig. We delen inzichten over de eigenschappen, voordelen en esthetische kenmerken van elk type, om je te helpen de juiste keuze te maken voor jouw project. Ontdek hoe het dakontwerp een verschil kan maken in zowel de uitstraling als de functionaliteit van jouw veranda of woonuitbreiding.

 

geïntegreerd puntdak

Naar gelang jouw voorkeur, bouwwetten en regelgeving kan je voor een veranda of woonuitbreiding steeds kiezen voor een schuin aflopend dak of een puntdak. Naast de smaak en stijl zal vooral de omvang van de realisatie hierin bepalend zijn om te kiezen voor een schuin aflopend of voor een puntdak. Een puntdak kan al snel een groter oppervlakte overbruggen, dan een schuin aflopend dak.

 

Een schuin dak

Een schuin dak bestaat uit een glazen dak dat schuin afloopt, opdat het regenwater mooi en veilig richting een dakgoot wordt afgeleid. De oppervlakte van een schuin dak varieert naargelang de grootte van de veranda. Een bijkomende reden om te kiezen voor een schuin aflopend dak zijn de bestaande bouwvoorschriften per gemeente. Lees er meer over in onze blog over regelgeving in Vlaanderen.

glazen plat dak

Voordelen

Het grootste voordeel van een schuin glazen dakbedekking is het overvloed aan natuurlijk lichtinval. Veel klanten kiezen voor deze oplossing omdat het de kwaliteit van wonen aanzienlijk verhoogt.

 

Uitvoering

De uitvoering van het glas is steeds voorzien van een zonwerende filter. Deze speciale beglazing zorgt ervoor dat het zonlicht wordt gebroken tijdens de zomer waardoor de veranda geen regelrechte bakoven wordt. Ook zijn de glazen voorzien van een stofferende coating opdat vuil zich veel moeilijker kan hechten. Dit bespaart u veel tijd in kuisen en onderhoud. Ook de aluminium profielen zijn voorzien van een stofferende laag. Doorgaans oogt een veranda met schuin dak klassiek. Deze realisaties zijn in alle kleuren verkrijgbaar.

 

Een plat dak

Niet alle woonuitbreidingen of veranda’s hebben nood aan een glazen dak. Soms is het beter om te kiezen voor een gesloten plat dak. Dit wordt meestal gedaan bij volwaardige woonuitbreidingen. Door de verschillende leeffuncties te bundelen in één ruimte is het niet altijd de beste optie om voor een glazen dak te kiezen. Zo zijn keukens en eetruimtes voorzien van een gesloten dak.

 

plat dak

Uitvoering

Het voordeel van een gesloten plat dak is de hoge graad van afwerking wanneer er gekozen wordt voor klimaatregelaars en andere comfort upgrades.

 

Een puntdak

Een puntdak kan verschillende uitvoeringen hebben. Dit kan gaan van een totale dakbedekking zoals bij een klassieke woning, of een geïntegreerde uitvoering in een plat dak.

puntdak

Voordelen

Een glazen puntdak die heel het oppervlakte bestrijkt zal snel als een orangerie worden aanzien. Deze stijlvolle uitvoering heeft veel voordelen. Het kan grote oppervlakten overbruggen en het voorziet de veranda of de  orangerie van een hoge ruimte die ideaal is al warmte-buffer tijdens de zomermaanden.

Een geïntegreerd puntdak, of facet-dak is populair bij verschillende grote uitvoeringen van leefveranda’s. Deze grote open ruimte blijft licht aanvoelen dankzij het puntdak dat als een lichtstraat voor de woning functioneert. Deze lichtstraat kan in verschillende uitvoeringen worden komen. Dit kan gaan van een rechthoek, een volle of halve diamant, tot een piramide vorm. Dit alles hangt af van de voorkeur van de klant.

 

Uitvoering

Ook hier is de glazen dakbedekking voorzien van een zonwerende filter. Deze speciale beglazing zorgt ervoor dat het zonlicht wordt gebroken tijdens de zomer waardoor de orangerie, leefveranda of woonuitbreiding geen regelrechte bakoven wordt. De onderhoudsvriendelijke materialen zijn duurzaam en afgewerkt om elk weertype te weerstaan. Ook zullen deze kwalitatieve materialen u ook heel wat kuis en onderhoudswerk besparen. Alle kleuren, stijlen en integraties die de comfortbeleving vergroten zijn bij dit type dak ook mogelijk.

 

op maat gemaakt dak

 

Conclusie

Elk type dakbedekking heeft zo zijn nut. De gesloten dakbedekking vergroot het comfort voor bepaalde functies en zorgt voor een hoge afwerkingsgraad van toebehoren. Een glazen dak heeft maar één doel voor ogen: een zo groot mogelijke natuurlijke lichtinval bereiken, waardoor het buitenleven als het ware naar binnen komt.

Maar wanneer je graag beide zaken wenst te combineren, dan is dit ook absoluut mogelijk. Zo is elke realisatie een op maat gemaakte constructie, die genot en comfort dient.