Skip to content Skip to content

Een oase van romantiek: onze prachtige orangerie

Een orangerie is historisch ontstaan om een botanische binnentuin te hebben, waar exotische plantensoorten veilig de winter kunnen doorkomen. Steeds rianter en opvallender werden deze constructies op het einde van de 19de eeuw, wat mee het succes heeft bepaald. De stijl van een orangerie is onlosmakelijk verbonden met het begrip 'grandeur'.

In oorsprong waren dit serre-constructies uit staal en glas. Vandaag de dag zijn de isolatienormen van die aard dat dit niet meer wordt toegepast. Nu hanteren we geïsoleerde aluminium als draagstructuur en meervoudig gelaagd glas. deze aanpak loont en zorgt voor een optimale comfort-beleving tijdens de warme alsook tijdens de koude maanden.

leefveranda-willems-verandas-212_a9083601-2-Hires

Kwaliteitsmaterialen voor een duurzaam resultaat.

 

Het grote voordeel dat verbonden is aan een woonuitbreiding in orangeriestijl, is een maximale natuurlijk lichtinval. Zowel de statische wanden als het volledige dak bestaat uit glas. Dit zorgt er voor dat daglicht tot ver in de woning kan binnendringen en hiermee de woonkwaliteit aanzienlijk verhoogt. 

 

Een architecturale meerwaarde 

Elke woonuitbreiding in orangeriestijl is maatwerk. Hierdoor hoef je niet in het bezit te zijn van een landhuis om een 'grandeur' te geven aan je woning. In deze realisatie op de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië is er doelbewust voor gekozen om de bestaande fermette-stijl te gaan versterken in de orangerie. Een geslaagde zet, want zowel het oude deel van de schuur wordt hierdoor stijlvol verbonden met de fermette. Deze orangerie functioneert als een tijdloze sas tussen de woning en de uitbouw, maar ook tussen interieur en het buitenleven rondom, dankzij het panoramische terras.

 

BLOG9  5 belangrijke tips voor een woonuitbreiding-3

Het kleur van de aluminium dragers  is hier doelbewust naar olijfgroen gebracht om geen al te groot contrast te krijgen tussen nieuw en oud. In deze opstelling zou een steellook te contrasterend zijn geweest, waardoor de woonuitbreiding in orangeriestijl veel te veel aandacht zou trekken!

Bij een meer hedendaagse bouwstijl zou de populaire steellook beter aansluiten. Soms is het mooi om op te vallen, maar het kan nooit de bedoeling zijn om een onevenwicht in het totaal plaatje te veroorzaken. Deze woning, met dit uniek uitzicht vraagt om de aandacht te vestigen op het panoramische uitzicht in de plaats van de orangerie. 

En geef nu toe ... de 'grandeur' van deze orangerie spreekt voor zich!

 

AFSPRAAK MAKEN