Skip to content Skip to content

De vorm van een woonuitbreiding of veranda?

Meestal wordt de vorm van een woonuitbreiding in de eerste plaats bepaald door de vorm van de bestaande woning in combinatie met de wensen van de klant. Maar niet alle wensen van de klanten zijn dezelfde, en gezien een woonuitbreiding maatwerk is, zijn verschillende vormen haalbaar.

Parameters die de vorm mee gaan bepalen zijn:

De wensen van de klant

Het bestaande type van woning

De toegelaten bouwvoorschriften per gemeente

De materiaalkeuze

moderne veranda

 

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze is één van de belangrijkste parameters die mee de vorm van je woonuitbreiding gaat bepalen. Niet alle materialen kunnen grote overbruggingen aan. Materialen zoals hout, pvc en aluminium hebben elk hun eigenheid. Aluminium is het materiaal dat u de meeste vrijheid geeft op vlak van vorm. Alle stijlen zijn mooi uit te drukken met aluminium. Dit kan van klassiek tot hedendaags strak gaan. Ook kunnen alle mogelijke kleuren worden gebruikt dankzij aluminium.  Gekleurde ramen en deuren zorgen voor die toegevoegde waarde aan je woning. Zo kunnen er verschillende kleuren worden gebruikt voor de buiten- en binnenkant van je woonuitbreiding. Er zijn meer dan 200 kleuren mogelijk, van mat tot glanzend.

 

De bouwvoorschriften

De toegelaten bouwvoorschriften hangen af per gemeente. De wetgeving geven richtlijnen voor de hoogte en het totaal volume. De vorm is buiten deze voorschriften vrij te kiezen.  

romantische veranda

 

Onbeperkte vorm

Klassiek woonuitbreidingen of veranda’s zijn doorgaans een rechthoek. Maar niet iedereen ziet het allemaal even rechtlijnig en wensen soms een tikkeltje meer. Neem nu de romantische stijl. Dikwijls wensen de klanten hierin een verwijzing naar vroeger. Dit kan gaan van een ronde toren tot een diamant vorige uitbouw. Deze wensen worden steeds in overweging genomen met de uitstraling van de bestaande woning. Want niet elke woning sluit perfect aan bij elke stijl van uitbreiding.

moderne woonuitbreiding

De hedendaagse toepassingen zijn doorgaans ook rechthoekig of L-vormige qua uitbreiding.  Deze hedendaagse toepassingen leveren op hun beurt veel natuurlijk lichten op in de bestaande woning. Ook grotere oppervlaktes met al dan niet geïntegreerde glazen dakbedekking zijn populair. Dit komt omdat door het gebruik van hoogwaardig aluminium er veel grotere overbruggingen kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om plots voor een totaalconcept van wonen te kiezen. Eens men kiest om de buitenmuren te elimineren, verkrijgt men een zeer groot – multifunctionele – leefoppervlakte.

strakke veranda

Of het nu om een eenvoudige rechthoek gaat of een romantische toren, beide vormen zijn maatwerk. Elke uitbreiding moet steeds op maat van de bestaande woning worden gerealiseerd. Instant constructies en goedkope uitbreidingen die te vinden zijn op de markt, zijn niet kwalitatief te noemen. Meestal gaat het om goedkope uitvoeringen die geen isolatie, duurzaamheid en sterkte hebben. Een woonuitbreiding of veranda is en blijft maatwerk.